Obiady
Druk zgłoszenia na obiady – pobierz
Plan żywieniowy : Młodzież szkoły średniej jadłospis w dniach 02.19-06.10.2023r. dieta podstawowa.
Poniedziałek 02.10.2023r.
I Danie
zupa jarzynowa z makaronem zacierka 350 ml, składniki: woda,
fasola szparagowa, kapusta biała, marchew, seler korzeniowy,
zacierka jajeczna( mąka pszenna, jaja kurze), śmietana
( z mleka), pietruszka liście, pietruszka korzeń, lubczyk
suszony, liść laurowy, ziele angielskie ,lubczyk suszony.
Alergeny:1,3,7,9, przyprawy.
II Danie
gołąbki w sosie pomidorowym 400g, składniki: kapusta biała,
wieprzowina szynka kulka, wołowina ekstra, koncentrat
pomidorowy, ryz paraboliczny, jaja kurze, mąka pszenna,
przyprawy.
ziemniaki puree 160g,składniki: ziemniaki, masło ( z mleka),
mleko, koper ogrodowy.
Alergeny: 1,3,7, przyprawy.
Deser
kompot z czerwonej porzeczki 250 ml, składniki: woda,
czerwona porzeczka mrożona, miód,
śliwka renkloda 45g po 2 szt
Wtorek 03.10.2023r.
I Danie
rosół z makaronem 350 ml, składniki: woda, makaron z mąki
pszennej durum kury rosołowe, wołowina szponder,kaczka
tuszka,marchew,pietruszka korzeń,seler korzeniowy,por,
pietruszka liście,pieprz czarny,liśc laurowy, ziele angielskie
mielone,owoc jałowca, lubczyk suszony
Alergeny:1,9, przyprawy.
II Danie
filet z indyka panierowany smażony 120g, składniki: filet z
indyka bez skóry, olej rzepakowy, bułka tarta( mąka pszenna,
woda, drożdże ,sól), jaja kurze, bułka tarta bezglutenowa,
ryż jaśminowy na żólto 150g,
surówka z białej kapusty z marchwią i kukurydzą, pestki dyni,
orzechy z sosem vinegre 120g.
Alergeny: 1,3,8, przyprawy.
Deser
lemoniada 250 ml, składniki : woda cytryna , pomarańcza ,
miód, mięta świeża.
banan 80g.
cytrusy – alergeny dodatkowo
Środa 04.10.2023r.
I Danie
zupa neapolitańska z grzankami 350 ml, składniki : woda,
grzanki ziołowe mąka pszenna, jaja kurze, ser zółty gouda ( z
mleka), pietruszka korzeń, seler korzeniowy, por, mąka żytnia,
masło ( z mleka), czosnek, pieprz czarny mielony.
Alergeny:1,3,7,9, przyprawy.
II Danie
kotlet mielony pieczony z pieca 120g, składniki: wieprzowina
szynka surowa, cebula,olej rzepakowy,bułka tarta (mąka
pszenna,woda, drożdże,sól), jaja kurze całe, przyprawy.
ziemniaki tłuczone 140g, składniki: ziemniaki , mleko, olej
rzepakowy, koper ogrodowy,
marchewka na ciepło z masłem ( z mleka) 120g.
Alergeny: 1,3,7, przyprawy.
Deser
kompot wieloowocowy 250 ml,składniki: woda, mieszanka
kopmpotowa mrożona, miód.
brzoskwinia typu Saturn UFO 60g
Czwartek 05.10.2023r
I Danie
zupa barszcz ukraiński 350 ml serwowana z natką pietruszki na
wywarze mięsnym drobiowym , włoszczyzna, buraki, fasola
biała nasiona suche, ziemniaki, seler, śmietana ( z mleka), sok
z cytryny.
Alergeny: 7,9, przyprawy.
II Danie
makaron penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowo
– szpinakowym 420g, składniki: makaron penne ( mąka
pszenna, mleko, jaja kurze całe, szpinak mrożony, filet z
kurczaka bez skóry, śmietana 36% ( z mleka)
Alergeny: 1,3,7 przyprawy.
Deser
kompot z wiśni 250 ml,składniki : woda, wisnia mrożona
jabłko deserowe 125g.
Piątek 06.10.2023r.
I Danie
krupnik z kaszy jęczmiennej 350g,składniki: marchew,
pietruszka korzeń, seler korzeniowy, por, kasza jęczmienna
perłowa, cebula, pietruszka liście, czosnek, lubczyk, pieprz
czarny, liść laurowy, ziele angielskie całe.
Alergeny: 1,9,przyprawy.
II Danie
ryba z pieca 100g,składniki: miruna,cytryna,koper
ogrodowy,pietruszka liście,, pieprz czarny mielony, pieprz
cytrynowy, rozmaryn, estragon,
ziemniaki tłuczone150g,
surówka z kapusty kiszonej 100g,składniki: kapusta
kiszona,jabłko, marchew,cukier, pieprz czarny mielony.
Alergeny: 2,4,14, przyprawy
Deser
cytrynada 250 ml, składniki: woda cytryna , pomarańcza ,
miód, mięta.
jabłko deserowe 120g.
Cytrusy- alergeny dodatkowe.
ZAPRASZAMY I ŻYCZYMY SMACZNEGO!
UWAGA ! Do przyrządzania posiłków używane są przyprawy: pieprz (czarny , ziołowy, cytrynowy), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, , papryka słodka, papryka ostra itd. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości { glutenu, jaj , soi , selera i gorczycy).
Alergen nr 1: zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
oraz produkty pochodne
Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne
Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne
Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne
Alergen nr 5: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne
Alergen nr 6: soja i produkty pochodne
Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne
Alergen nr 8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe i produkty pochodne
Alergen nr 9: seler i produkty pochodne
Alergen nr 10: gorczyca i produkty pochodne
Alergen nr 11: nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen nr 12: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg
lub 10mg/ w przeliczeniu na So2
Alergen nr 13: łubin i produkty pochodne
Alergen nr 14: mięczaki i produkty pochodne
* w potrawach znajdują się alergeny zawarte w Roz. Nr 1169/2011 roku (zał. II)
* STOŁÓWKA SZKOLNA ZASTRZEGA SOBIE, Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH , ZMIANY W JADŁOS
Poniedziałek 25.09.2023r.
I Danie
II Danie
Wtorek 03.10.2023r.
I Danie
zupa pomidorowa z makaronem wywar drobiowy 350 ml, składniki: woda , makaron z mąki pszennej durum , seler korzeniowy, cebula , marchew, koncentrat pomidorowy, majeranek, pietruszka liście, czosnek, śmietana ( z mleka), por.
Alergeny: 1, 7, 9 przyprawy.
II Danie
filet z indyka panierowany smażony 120g, składniki: filet z indyka bez skóry, olej rzepakowy, bułka tarta( mąka pszenna, woda, drożdże ,sól), jaja kurze, bułka tarta bezglutenowa,
ziemniaki puree 150g,
surówka z białej kapusty z marchwią i kukurydzą 120g.
Alergeny: 1, 3, przyprawy.
Deser
lemoniada 250 ml, składniki : woda cytryna , pomarańcza , miód, mięta świeża.
banan 80g.
cytrusy – alergeny dodatkowo
Środa 04.10.2023r.
I Danie
- zupa Solferino 350 ml wywar mięsny drobiowy, włoszczyzna , przecier pomidorowy, przyprawy.
Alergeny: 9, przyprawy.
II Danie
Deser
- cytrynada 250 ml,
- owoc
Cytrusy- alergeny dodatkowe.
Czwartek 05.10.2023r
I Danie
- zupa barszcz ukraiński 350 ml serwowana z natką pietruszki na wywarze mięsnym drobiowym , włoszczyzna, buraki, fasola biała nasiona suche, ziemniaki, seler, śmietana ( z mleka),cytryna.
Alergeny: 3,9, przyprawy.
II Danie
- makaron penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowo – szpinakowym 420g, składniki: makaron penne ( mąka pszenna, mleko, jaja kurze całe.
Alergeny: 1,3,7 przyprawy.
Deser
- kompot z owoców mieszanych 250 ml,
- banan 60g
Piątek 06.10.2023r.
I Danie
- zupa pieczarkowa z makaronem 350 ml składniki: woda , pieczarka uprawna świeża ,marchew, włoszczyzna ,ziemniaki, seler korzeniowy, pietruszka korzeń , śmietana (z mleka),
Alergeny: 9,7,przyprawy.
II Danie
- pulpet rybny w sosie pomidorowym1 30g, składniki: miruna, por, marchew, papryka ostra mielona, koncentrat pomidorowy, cebula, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, skrobia ziemniaczana, jaja kurze całe, por
- ryż jaśminowy 140g,
Deser
- cytrynada 250 ml,
- owoc
Cytrusy- alergeny dodatkowe.
ZAPRASZAMY I ŻYCZYMY SMACZNEGO!
UWAGA ! Do przyrządzania posiłków używane są przyprawy: pieprz (czarny , ziołowy, cytrynowy), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, , papryka słodka, papryka ostra itd. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości { glutenu, jaj , soi , selera i gorczycy).
Alergen nr 1: zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
oraz produkty pochodne
Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne
Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne
Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne
Alergen nr 5: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne
Alergen nr 6: soja i produkty pochodne
Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne
Alergen nr 8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe i produkty pochodne
Alergen nr 9: seler i produkty pochodne
Alergen nr 10: gorczyca i produkty pochodne
Alergen nr 11: nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen nr 12: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na So2
Alergen nr 13: łubin i produkty pochodne
Alergen nr 14: mięczaki i produkty pochodne
* w potrawach znajdują się alergeny zawarte w Roz. Nr 1169/2011 roku (zał. II)
* STOŁÓWKA SZKOLNA ZASTRZEGA SOBIE, Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH , ZMIANY W JADŁOS